EGRUiEN- Impuls la transició digital i ecològica a través d’una negociació col·lectiva revitalitzada i inclusiva

El projecte té com a objectiu principal analitzar com el diàleg social pot garantir una transició verda i digital justa per a totes les parts implicades, i especialment per a aquells grups de treballadors més vulnerables.

  • Coordinador: Universidad de Jyväskylä (JYVASKYLAN YLIOPISTO - JYU)
  • Durada: 01/2025 - 01/2028
  • Entitat finançadora: Horizon EU (Grant Agreement nº 101178146)
  • Socis: Cardiff University (CU) (Reino Unido), Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung (European Centre) (Austria), Iappeenrannan-Lahden Teknillinen Yliopisto lut (LUT) (Finlandia), Stredoeuropsky Institut Pre Vyskum Prace (CELSI) (Eslovaquia), Tallinn University (TLU) (Estonia), Universidad de Zaragoza (UdZ) (España), Università degli Studi di Parma (UPR) (Italia), Universitetet i Oslo (UIO) (Noruega), Uniwersytet Wrocławski (UWR) (Polonia)

Descripció

EGRUIEN- IMPULS LA TRANSICIÓ DIGITAL I ECOLÒGICA A TRAVÉS D’UNA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA REVITALITZADA I INCLUSIVA

El propòsit principal del projecte és analitzar el paper del diàleg social en la gestió de la transició digital i ecològica a Europa. En un context de canvis estructurals accelerats que afecten la producció, l’ocupació i les competències laborals, el projecte busca identificar estratègies que permetin als actors socials (sindicats, ocupadors i governs) garantir una transició justa i inclusiva per a tots els treballadors.

L’estudi se centra en dos grans desafiaments:

  • Protecció dels treballadors precaris i no estàndard: Identificar com el diàleg social pot millorar la representació i protecció d’aquests treballadors en sectors amb alta precarietat, com el transport a demanda i les cures.
  • Prevenció de la precarització dels treballadors en ocupacions tradicionals: Avaluar com la digitalització i la transició verda poden afectar treballadors en sectors industrials més consolidats, com l’automoció i l’energia, i quines mesures poden prendre’s per a evitar la seva deterioració en termes d’estabilitat laboral.
    Per a això, el projecte examinarà experiències prèvies de diàleg social en transicions similars, avaluarà l’estat actual de les negociacions entre sindicats i ocupadors, i identificarà eines innovadores per a enfortir aquests processos en el futur.

Principals objectius

  1. Avaluar com les institucions i pràctiques del diàleg social poden contribuir a una transició digital i ecològica justa.
  2. Investigar l’impacte d’aquests processos en sectors clau com l’automoció, l’energia, el transport a demanda/taxis i els serveis de cures.
  3. Analitzar experiències històriques de diàleg social en transicions anteriors i avaluar la seva efectivitat.
  4. Desenvolupar eines basades en la recerca per a revitalitzar el diàleg social i fer-lo més inclusiu i efectiu.
Back to Top