El projecte TWING coordinat per Notus finalitza


Després de 24 mesos (novembre de 2022 – octubre de 2024) el projecte TWING, coordinat per Notus. El projecte TWING, finançat per la Comissió Europea, s’ha centrat en explorar l’impacte de la crisi de la COVID-19 en el teletreball, centrant-se en els efectes en termes de condicions laborals i relacions industrials, amb l’objectiu principal de fer costat als interlocutors socials en la promoció d’un teletreball decent i productiu en l’escenari post-COVID-19.

Per a això, el projecte ha analitzat els desafiaments enfrontats per quatre sectors amb diferents limitacions en relació amb el teletreball (tecnologies de la informació i la comunicació, sector financer, sector químic i sector públic), així com sis països que presenten diferències en la prevalença del teletreball i en la seva regulació, representant diferents règims de relacions laborals (Àustria, Estònia, Finlàndia, Espanya, Polònia i Portugal).

Per a dur a terme el projecte, el consorci transnacional—Notus (organització líder, Espanya i Portugal), Working Life Research Centri (FORBA) (Àustria), Praxi Centri for Policy Studies (Estònia), University of Jyväskylä (JYU) (Finlàndia) i el Institute of Public Affairs (IPA) (Polònia)—ha fet un extens treball de camp, que inclou recerca documental, anàlisi estadística i entrevistes semiestructuradas amb els interlocutors socials.

L’anàlisi ha mostrat que les diferències entre països persisteixen en el període post-pandèmia de la COVID-19. En 2021, Finlàndia va registrar la taxa més alta de teletreballadors, mentre que Estònia i Portugal van experimentar un ràpid augment en la prevalença del teletreball. D’altra banda, Espanya i Portugal es van mantenir molt per sota de la mitjana de la UE. A nivell sectorial, aquestes diferències entre països també són evidents. Destaca el sector de les TIC, que és l’únic en el qual la incidència del teletreball ha convergit entre els diferents països.

La recerca sobre els enfocaments nacionals i sectorials en la regulació del teletreball destaca diferències significatives entre països, on les tradicions laborals nacionals han influït en les estratègies més que els factors sectorials.

A Àustria i Finlàndia, a pesar que tots dos països compten amb una forta tradició de negociació col·lectiva centralitzada sobre teletreball, la negociació a nivell d’empresa varia: a Àustria existeixen amplis acords entre ocupadors i comitès d’empresa, mentre que a Finlàndia les negociacions solen ser informals i cas per cas, excepte en situacions específiques.

Espanya ha experimentat un notable augment de la negociació col·lectiva sobre teletreball tant a nivell sectorial com empresarial, en comparació amb Portugal, on la negociació col·lectiva sobre teletreball continua sent mínima, a pesar que tots dos països comparteixen estructures de relacions industrials similars i lleis detallades sobre teletreball.

A Polònia i Estònia no s’han identificat acords sectorials ni acords a nivell d’empresa sobre teletreball. Malgrat els esforços sindicals (notablement a Polònia), la nova legislació polonesa no ha aconseguit modificar significativament aquestes tendències.

L’Informe final proporciona una anàlisi detallada dels resultats del projecte TWING, brindant informació clau per a l’elaboració de polítiques públiques. Pot consultar els diferents documents del projecte en el següent enllaç.

Mes informació sobre el projecte: