Finalitza el Projecte REDERA+ “Revitalització i Emprenedoria per a Àrees Rurals Europees Desfavorides”
El passat 7 de setembre de 2022 es va celebrar l’última reunió del projecte RedEra+, projecte europeu liderat per la Conselleria d’Economia, Empresa i Ocupació i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de Castella-la Manxa.
El projecte REDERA+ (2019-1-ES01-KA202-065864), finançat pel Programa ERASMUS+ de la Unió Europea, neix amb l’objectiu d’ajudar a establir una població estable en les zones rurals mitjançant una oferta de formació professional adaptada a les necessitats locals.
L’esdeveniment es va celebrar a Brussel·les en les dependències de l’Ambaixada d’Espanya a Bèlgica i va comptar amb la participació de destacats representants del Govern Regional de Castella-la Manxa i representants de diferents Regions Europees que van participar a través dels representants de les seves oficines a Brussel·les.
La jornada va ser presentada pel Sr. Jesús Ramón Asensio Echegoyen, Director de l’Oficina Regional de Castella-la Manxa a Brussel·les, que va presentar l’agenda de treball i va moderar la jornada i va anar presentant a les diferents persones intervinents.
Sra. Rosa Ana Rodríguez Perez, Consellera d’Educació, Cultura i Esports del Govern de Castella-la Manxa, va ressaltar el paper que ha de jugar la formació per a afavorir el desenvolupament rural i la importància de la formació professional per afavorir la inserció laboral en el món rural. Així mateix, va ressaltar l’esforç pressupostari que, en una regió, amb baixa densitat de població com Castella-la Manxa, ha d’assumir-se per al manteniment d’un sistema educatiu de qualitat.
Sra. Patricia Franco Jiménez, Consellera d’Economia, Empreses i Ús del Govern de Castella-la Manxa, va destacar la importància del lideratge de Castella-la Manxa en un projecte d’implicació europea en el qual es conjuguen emprenedoria i formació professional per a lluitar contra la despoblació. Així mateix, va destacar la prioritat atorgada al repte demogràfic a Castella-la Manxa amb la posada en marxa d’una llei per a frenar la despoblació i és fonamental per al Govern Regional compartir experiències amb socis europeus que permetin continuar construint una Europa forta.
Sra. María Gafo Gómez-Zamalloa, Cap d’Unitat Adjunta en la DG Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea, va exposar les principals línies de treball de la seva Unitat i d’altres àrees de la Comissió Europea per a afrontar els reptes demogràfics i socials de les àrees rurals a Europa. Va traslladar en la seva presentació que la pròpia composició de l’actual Comissió Europea era reflex de la importància atorgada a les qüestions demogràfiques en les zones rurals destacant la transversalitat de la matèria i el seu vincle amb la política de cohesió europea.
Per part de les persones que van intervenir en representació de les organitzacions sòcies participants en el projecte, es va triar una de les bones pràctiques, analitzades en els intercanvis de bones pràctiques celebrades al llarg del projecte i les conclusions i recomanacions derivades de l’execució d’aquest projecte:
- NOTUS (ES): Va presentar “L’escola de pastors de Catalunya” que duen a terme, des de fa 12 anys, l’Associació Sociocultural per a la Dinamització Rural de la Muntanya (Rurbans).
- Agenzia Piemonte lavoro (IT): Ostana: el cas de la regeneració d’un poble alpí
- Província Autònoma de Trento (IT): Adopta una vaca
- Tirants (NL): La família pig
- ABU Akademie (DE): L’Escola de Naturalesa Activa – Escola Lliure de naturalesa de Templin
- Junta de Comunitats de Castella-la Manxa (ES): ACCEM: un projecte d’inserció soci-laboral a Sigüenza
- Osnovna Šola Lovrenc na Pohorju (SL): el cas d’emprenedoria de l’obrador Saint Lorenz, pa artesà i begudes naturals
Els socis van ressaltar com a principals conclusions:
- La presencia/combinació de micro i macro estratègies per a les àrees rurals com a element clau.
- L’apoderament de la comunitat i dels actors locals mitjançant la creació de xarxes.
- El paper de la formació professional i, en termes més amplis, del sistema educatiu en les zones rurals com a element de revitalització.
- El paper de les petites iniciatives empresarials i de la seva difusió com a exemples en la pròpia comunitat local.
- La cooperació publico privada con estratègia que permeti fer les iniciatives i les experiències, més sostenibles.
El tancament de la jornada va ser a càrrec de Sra. Nuria Chust, Viceconsejera d’Ocupació, Diàleg Social i Benestar Laboral de Castella-la Manxa. En la seva intervenció, va assenyalar, que malgrat les dificultats plantejades per la pandèmia tots els objectius del projecte s’havien cobert. Així mateix, va subratllar la transversalitat del repte demogràfic que al seu judici ha de trobar un espai rellevant en les agendes dels governs regionals, nacionals i en el si de la UE. Va recordar alguns dels elements de revitalització que s’han revelat fonamentals com la presència d’una estratègia d’especialització per al territori, la cooperació entre la societat civil i les diferents administracions, el paper i protagonisme que estan jugant les dones en la revitalització dels espais rurals i el paper de la formació professional.
Comments are closed.